Körkérdés 2023 – Kőrizs Imre válaszol

Kőrizs Imre

Mely prózai mű (novellagyűjtemény, regény), verseskötet, dráma-, illetve esszé- és/vagy tanulmánykötet volt Ön szerint a legkiemelkedőbb?

Bognár regényét mondtam, az kiemelkedik a mezőnyből. Meglepetést okozott még az előttem mindaddig ismeretlen Gál-Nyeste Katalin kisprózakötete, a Bőr. Kellerwessel Klaus verseskötete, a Hátam mögött a hulló porcelán nem okozott ilyen meglepetést, róla tudtam, hogy jó. Klasszikus tanulmánykötet Veres András összegyűjtött kisebb írásainak második, meglepően személyes hangvételű kötete, A felejtés ellen. Dráma helyett hadd mondjam Szilágyi Márton Arany-monográfiáját („Az utolsó magyar”); Széchenyi Ágnes Schöpflin-monográfiája (Ő a magyar kritika) még tavalyi, de gondolom, mindenki idén olvasta. Nagyon adatgazdag és szórakoztató Nádasdy Dantéról és Ádám Péter Proustról írt Irodalmi zseblexikonja. És nem hagyhatom szó nélkül Varró Dánieltől a Túl a maszat hegyen 2.-t. Aki olvasta Turgenyev, a burgonya virtuóz ürességű ünnepi beszédét, az szerintem már semmiféle szónoklatot nem tud röhögés (legalább belső röhögés) nélkül végighallgatni.

Az interjú teljes szövege a Litera oldalán olvasható.

Egy hozzászólás

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .