A felejtés ellen – Történetek és emlékezések

Veres András: A felejtés ellen

Veres András válogatott tanulmányainak második kötetében a 20. századi magyar irodalom olyan szereplőiről esik szó, akiket nem szokás a „fősodorhoz” számítani – Molnár Ferencről, Karinthy Frigyesről, Pilinszky Jánosról és másokról. Fontos szereplője Rejtő Jenő is, terjedelmes tanulmány elemzi az elit- és a tömegkultúra kapcsolatát.

A szerző olyan kérdésekre keresi a választ, mint hogy a századelő legjelentősebb magyar társadalomtudományi szemléje, a Huszadik Század esetében beszélhetünk-e egységes irodalomszemléletről. Molnár Ferenc korai – feledésbe merült – regényei miben előlegezték meg drámaírói technikája kialakítását? Mennyire hatott József Attila költészete Pilinszkyre? Megáll-e Szabó Dezsőről az a vélekedés, hogy bár állandóan változtatta nézeteit, de soha nem a radikalizmusát? Sikerült-e Konrád Györgynek megvalósítania tervezett programját, hogy olyan „esszéista filozófus” legyen, aki „a gondolkodást és a költészetet azonosítja”?

Hosszabb tanulmány szól Mérei Ferenc művészetlélektani és Kálmán C. György értekező életművéről, vagy az irodalomelmélet magyarországi honosításának hőskorszakáról. A kötetben kiemelt szerepet kap az emlékezés. Az utolsó fejezet miniportréi felidézik a szerző mestereinek és pályatársainak-barátainak alakját. Mint előszavában írja, túlélőként kötelességének érzi, hogy beszéljen róluk, és fölvegye a kesztyűt az egyre nyomasztóbb felejtés ellen.


Veres András tanulmánykötetét 2023. október 26-án 17:00 órakor mutatják be az

MTA Könyvtár és Információs Központ II. emeleti tanácstermében.

(1051 Budapest, Arany János utca 1.)

A könyvet bemutatja és a szerzővel beszélget:

SPIRÓ György, író

CSÖRSZ RUMEN István, irodalomtörténész


A könyv a Balassi Kiadó gondozásában jelenik meg.


A könyv a helyszínen kedvezményesen megvásárolható!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .