Széchenyi Ágnes és Tverdota György Schöpflin Aladárról


Schöpflin Aladár (1872-1950) a Nyugat máig ható talán a legfontosabb kritikusa volt. Felismerte, megértette, hogy a 20. század új és érthető, jogos érzése a diszharmónia. Az új nemzedék, Ady, Babits, Móricz, Kaffka Margit értője és magyarázója lesz, felrázza az olvasókat is.

A Nyugat erős konzervatív támadások közepette született, ezért vállalt a folyóiratért nagy autoritásokkal kemény, de tisztességes hangú vitákat. A nyugatos modernség híveként Schöpflin benne volt abban az élcsapatban, amely kiharcolta az irodalom autonómiáját. A művészt csak saját hivatásának törvényei irányíthatják. De erős szociológiai tájékozódásánál fogva azt is megértette, hogy a művészet alakítja a társadalmat.

Széchenyi Ágnes: Schöpflin Aladár. Ő a magyar kritika

A beszélgetés érinti a Nyugat-központúság jogosságát és annak kritikáját, a monográfia-írás módszertanát, és lényegében a 20. század első felének irodalmi dinamikáját.

Széchenyi Ágnes és Tverdota György a korszak elismert kutatói akadémiai körökben és tudományos népszerűsítésben egyaránt. Új, eddig sokszor ismeretlen megközelítésben beszélnek a Nyugatról és Schöpflin Aladárról. A MÚOSZ Kulturális Szakosztálya programja.

IDŐPONT:
2023. szeptember 20. (szerda) 17:00

HELYSZÍN:
1064. Budapest, Vörösmarty utca 47/A, Táncsics-Rát terem

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .