Móricz-emlékérmet kapott Tverdota György

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület által 2009-ben alapított díjat, a Móricz-emlékérmet ezúttal Tverdota György irodalomtörténész, az irodalomtudomány kandidátusa, egyetemi tanár, az ELTE BTK emeritus professzora, a József Attila Társaság elnöke kapta.

A Móricz Zsigmond-emlékérmet minden évben október 15-e táján adják át. A díj ezzel emlékezik arra, hogy a Nyugatban 1908. október 15-én jelent meg Móricz Zsigmond Hét krajcár című novellája. Az emlékérem átadására kulturális gála keretében kerül sor, ahol a díjazott tevékenységi köréhez kapcsolódóan mintegy 15 perces székfoglalót tart.

A kitüntetettet dr. Bihari Albertné terjesztette fel, a laudációt a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban dr. Mercs István ismertette. Az egyesület vezetői átnyújtották az emlékérmet az irodalomtörténésznek, majd a díjazott érdekfeszítő székfoglalót tartott Se itt, se most: Hely nélküli helyek és kizökkent idők Krúdy Gyulánál és Móricz Zsigmondnál címmel.

A meghitt, ünnepélyes hangulatot Antal Éva és Antal Krisztina, valamint a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület énekkara a századforduló közismert, népszerű slágereinek előadásával színesítette. A díjátadó moderátora dr. Nagy Balázs volt.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .