Művészet és pszichoanalízis – Alexander McQueen divatperformanszai

Tisztelettel meghívjuk a Ferenczi Sándor Egyesület, a József Attila Társaság és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös rendezvényére, a Művészet és pszichoanalízis előadás- és műhelybeszélgetés-sorozat 22. évadának következő rendezvényére.

EGRI PETRA, divatkutató és design-szakember előadása

A divatos öltözködés, és a divatbemutató eseménye önteremtés a tárgyakon, az öltözéken keresztül. A test, a vágy elrejtése és megmutatása egyszerre. Napjaink divatbemutatóira jellemző, hogy felborítják a régi hűvös-formális kifutó rendjét, teatralitást közvetítenek, performanszokká válnak. A performansz pedig szükségszerűen a pszichoanalitikus terápia történetét ismétli: titkos, máshol kifejezhetetlen belső konfliktusokat, tudattalan vágyakat, vágykonstrukciókat közvetít testi jelenléttel. A divattervező Alexander McQueen ilyen divatperformanszokat vitt színre. A ruhán, az öltözéken keresztül patológiás folyamatokat (agressziót, fétist, paranoiát) osztott meg nézőivel. A mieinket és persze a sajátját is. 2010 februárjában pár nappal anyja halála után lett öngyilkos. Egri Petra előadása McQueen divatperformanszait, divatba burkolt színi produkcióit mutatja be és próbálja értelmezni a pszichoanalízis segítségével.

A beszélgetés alapját képező könyv indult az Év Könyve közönségszavazáson, ahol a TOP10-be került. A napokban zárul majd a szavazás az első helyezésért. Ismeretterjesztő és elsőkönyves kategóriában lehet rá szavazni.

A beszélgetést vezeti: MIKLÓS Barbara, pszichológus

A sorozat szerkesztője TAKÁCS MÓNIKA

IDŐPONT:
2023. december 8. (péntek) 18:00

HELYSZÍN:
Petőfi Irodalmi Múzeum
(1053 Károlyi utca 16.)

A részvétel INGYENES.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!!!

Facebook-esemény

Kövess bennünket a Facebookon! Lájkolod?

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .