Kőrizs Imre nyerte el a 2024-es Erdődy Edit-díjat

Az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet Modern Magyar Irodalmi Osztályán 2015-ben alapított Erdődy Edit-díjat 2024-ben Kőrizs Imre nyerte el Szárnyalni gyalog. A félhosszú vers poétikája című kötetéért, amely a Műút-könyvek sorozatban jelent meg.

Az ünnepélyes díjátadáson, 2024. február 13-án Angyalosi Gergely mondott laudációt a BTK Irodalomtudományi Intézet I. emeleti tanácstermében.

Az Erdődy Edit születésnapja alkalmából odaítélt, idén tizedik alkalommal átadott díjat a Modern Magyar Irodalmi osztály közössége kortárs irodalmi, színházi vagy irodalomtudományi teljesítmények elismerésére hozta létre, amelyek hozzájárulnak a társadalmi megértés, a szolidaritás és a humánum értékeinek érvényesítéséhez.

Az Erdődy Edit-díjat a BTK Irodalomtudományi Intézet Modern Magyar Irodalmi osztályának közössége az Erdődy és Szabics családdal egyetértésben évente ítéli oda az előző évben megjelent olyan kortárs irodalmi, színházi vagy irodalomtudományi teljesítmény elismeréseként, amely a humor, az irónia, a szatíra, illetve a bevett evidenciákra való elfogulatlan rákérdezés eszközével a társadalmi megértés, a szolidaritás és humánum értékeit segíti érvényesülni.

Kőrizs Imre könyve a félhosszú versekről szól. A kategóriát Tandori Dezső vezette be Az erősebb lét közelében című könyvében, a jelen kötet címét pedig Arany ihlette, aki a makámáról, a rímes prózáról írta azt, hogy „annyi, mint: repülni gyalog”. A félhosszú versekben sokszor sétálnak, és szerkezetüket, amely gyakran tűnik szeszélyesnek, többnyire ugyancsak áthatja a kószálás sajátos ritmusa. Ez a poétikai értelemben vett séta aztán, többek közt a téma, a tér, az idő, a stílus és a tempó váltásainak során át, olyan tartományokba vezet, amelyek már inkább a szárnyalás képzetét idézik fel.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .