VI. Költők és koruk konferencia (pályázati felhívás előadás tartására)

Ady Endre, Juhász Gyula és József Attila a Holnap városában

VI. Költők és koruk konferencia (2014. szeptember 18–20., Nagyvárad)

A József Attila Társaság megalakulása óta, évi rendszerességgel rendez konferenciákat, melyek tárgya a költő pályája és életműve. A Költők és koruk konferencia-sorozat célja, hogy József Attila pályáját és életművét, kora és korunk irodalmának, kultúrájának kontextusába helyezve vizsgálja.

A konferenciasorozat korábbi témái, helyszínei, időpontjai:

„Poetikai töréspontok” – Illyés Gyula és József Attila – I. Költők és koruk konferencia, Szekszárd, 2007. június 7–9.

Babits Mihály és József Attila – II. Költők és koruk konferencia, Szekszárd – Pécs, 2008. május 22–24.

„Köszöntsd a napot!” – Radnóti Miklós és József Attila– III. Költők és koruk konferencia, Győr, 2009. május 28–30.

„Testvérünk voltál és lettél apánk” – József Attila és Kosztolányi Dezső – IV. Költők és koruk konferencia, Szabadka, 2011. szeptember 16–18.

József Attila és Pilinszky János – V. Költők és koruk konferencia, Budapest, 2013. április 11.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A József Attila Társaság 2014. szeptemberében Nagyváradon rendezi meg a VI. Költők és koruk konferenciát. A konferencia résztvevői a téma elismert szakértői, neves irodalomtörténészek, kutatók. Első alkalommal hirdetünk nyílt pályázatot konferencia előadás tartására egyetemi hallgatók számára a fiatal irodalomtörténészek szekcióban. Alap- és mesterképzéses, továbbá doktori képzésben résztvevő hallgatók egyaránt jelentkezhetnek.

Az előadások időtartama 15 perc. Csak önálló kutatásra épülő, tudományos igényű előadásokat fogadunk el. Nagyvárad és a három költő életének és életművének kapcsolatáról, kapcsolódási pontjairól gondolkodó előadásokat várunk, melyek lehetnek átfogóak, vagy egy-egy részterülettel foglalkozóak egyaránt. Azaz pályázhat olyan tanulmány is, mely csak József Attilával és Juhász Gyulával, vagy Ady Endrével és József Attilával foglalkozik, esetleg József Attila nagyváradi kötődéseit deríti fel.

A jelentkezés határideje: 2014. május 30.
A jelentkezés benyújtásának módja: e-mail a jozsefattilatarsasag[kukac]gmail.com címre.

A konferenciára jelentkezők közül a szakmai zsűri három Magyarországon és három Romániában élő előadónak lehetőséget ad a konferencián való részvételre.

A jelentkezés feltétele:

  • az előadás címének és absztraktjának (az előadás 2000–2500 karakter hosszúságú kivonata) benyújtása;
  • a jelentkezési lap kitöltése, beküldése. A jelentkezési lap az oldal alján, a pályázati felhívás után található.

Az előadáshoz szükséges technikai eszközöket (tábla, videó, számítógép, projektor) – amennyiben azokat az előadó a jelentkezési lapon jelzi – igény esetén biztosítjuk. A szállás, ellátás és utazás költségeit a József Attila Társaság viseli.

Egyetemi oktatókat és tudományos kutatókat kérünk fel a beérkezett absztraktok elbírálására, amelynek eredményéről június végén fogjuk értesíteni a jelentkezőket. A konferencia végleges programjának kiírása júliusban várható.

[A jelentkezési lap letöltése]

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .