Művészet és pszichoanalízis 2022. májusi előadása

Kedves Érdeklődők!
Ezúton ajánlom figyelmükbe a Ferenczi Sándor Egyesület, a József Attila Társaság és a Petőfi Irodalmi Múzeum közösen szervezett Művészet és pszichoanalízis sorozatának májusi eseményét (a lap alján olvasható az előadó ajánlása):

2022. május 20. 18:00

Helyszín: PIM Szomszéd – (1053 Budapest, Ferenczy István utca. 26.) 

SURÁNYI LÁSZLÓ matematikus (Budapest)
Lélek és tér – Bolyai zsenialitásának Hermann-féle pszichológiai elemzése és annak pneumatológiai értékelése.

image.png

A részvétel ingyenes, helyfoglalás érkezési sorrendben! ( A terem befogadóképessége max. 50 fő.)

Az előadás felvétele néhány nap múlva a Művészet és pszichoanalízis youtube-csatornáján lesz megtekinthető: https://www.youtube.com/channel/UCBpSlfxHgxwnyaD-x3ocUVA

A programot az Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

image.png

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

Üdvözlettel:
Takács Mónika
sorozatszerkesztő
http://ferenczisandor.hu/
https://jatarsasag.hu/ 

Lélek és tér – Bolyai zsenialitásának Hermann-féle pszichológiai elemzése és annak pneumatológiai értékelése.

 

Hermann Imre a pszichoanalitikusok korai generációjában meglehetősen egyedülálló módon komolyan foglalkozott gondolkodáslélektannal, ezen belül matematikusok – főleg a matematika alapjait megrendítő, vagy erre a megrendülésre reagáló matematikusok – műveinek és lelki-szellemi életének szimultán elemzésével. Bolyairól, az első, univerzális jelentőségű magyar géniuszról külön könyvet is írt, s bár a felhasznált életrajzi „adatai” nem mindig megbízhatóak, mégis fontos eredményekre jut. Ezeket elemzem és értékelem pneumatológiai szempontból. A pneumatológiát a 20. században Ferdinand Ebner, a dialogikus nyelvi gondolkodás egyik (a nálunk jobban ismert Franz Rosenzweiggel egyenrangú) úttörője töltötte meg új tartalommal. A pneumatológia úgy viszonyul a szellemhez, ahogyan a pszichoanalízis a lélekhez. S bár ezt a viszonyt mindkét esetben a viszonyban állók határozzák meg, egyaránt fontosak a közös és az elválasztó vonások. „Pneumatológus vagyok”, írja mesterem, Tábor Béla, „ez azt jelenti, hogy minden emberi rezdülésnél igyekszem áttekinteni a motivációk szimultán sokrétűségét, a nyers-pszichológiaitól a történelmileg meghatározotton keresztül egészen az angyallal való viaskodásig, sőt amennyire lehet, még azon is túl.” Hogy Bolyai esetében konkrét jelentése van nemcsak a nyers-pszichológiainak, de a történelmileg meghatározottnak és az angyallal való viaskodásnak is, ez lesz előadásom témája. Hogy eljut-e „azon is túl”, ezt majd meglátjuk.

 

Surányi László

matematikus

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .