Kölészetnapi programok, 2021. április 11.

„Félek, nem tudod megbocsájtani

eltékozolt, ostoba, könnyü multam

és majd ezerszeresen fáj, ami

ezerszer fájt, mig szeretni tanultam.”

 

(József Attila: Flóra, 1937. márc., részlet)

 

 

József Attila születésnapját a vírushelyzettel dacolva idén is az online térben ünnepelhetjük. Alábbi ajánló ezekből a programokból ad ízelítőt:

Az Élet és Irodalom 2021. április 9-i friss száma közli Tverdota György  nagy tanulmányát Számvetéstől az Editig – avagy hogyan gyártsunk remekműből selejtet címmel.

  • A József Attila Emlékhelyen online csatlakozhatnak az április 11-én 11 órakor kezdődő programhoz:

Ünnepi műsor és koszorúzás; Ferencváros József Attila Díjának átadása
Közreműködik: Petőcz András József Attila-díjas költő, Galkó Balázs színművész és a Hunyadi Máté Duó

Az esemény az április 8-án kezdődött A költészet hete a Ferencvárosban 2021 című program része, melynek további rendezvényei itt érhetők el: https://www.facebook.com/events/2897468423859028

 

 

 

  • Szintén vasárnap 15 órától H. Bagó Ilona mutatja be József Attila A Dunánál című verse kéziratát a PIM új Sor I törés // online -sorozatában. A Youtube-csatornán a felvétel később is visszanézhető:

https://pim.hu/hu/esemenyek/sor-i-tores-online

 

 

  • Közzétesszük az „Elmémbe, mint fémbe a savak / ösztöneimmel belemartalak” című, a JAT tagjai közreműködésével megvalósult kerekasztalbeszélgetést. A Művészet és pszichoanalízis-sorozat  József Attilához kötődő rendezvénye 2019. május 24-én zajlott, a résztvevők:  Bókay Antal, Erős Ferenc, N. Horváth Béla, Tverdota György, Veres András, a beszélgetést Széchenyi Ágnes vezette, bevezető, a sorozat szerkesztője: Takács Mónika.

A videofelvételt az alábbi linken érik el: https://youtu.be/aKTG2McvqDM

*

Végül egy szomorú gyászhír: a vírus következtében április 7-én 69 esztendősen elhunyt Lugosi Győző, történész, a Lukács Archívum Nemzetközi Alapítvány (LANA) kuratóriumi elnökhelyettese, az Eszmélet folyóirat szerkesztője, aki a József Attila Szabadegyetem szervezőjeként a JAT tagjai előadásainak is helyet adott. http://www.eszmelet.hu/category/hirek/

Vigyázzanak Magukra és további versekben gazdag hétvégét.

Üdvözlettel,

A JAT elnöksége

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .