József Attila-szobor Moszkvában

Tisztelgés a ‘leleplező’ költő előtt Moszkvában is van szobra József Attilának Először avattak magyar szobrot Oroszországban. A József Attilának emléket állító alkotásnak tegnaptól a moszkvai Idegennyelvi és Irodalmi Intézet udvara ad otthont, a költő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Nyilas Gergely, Népszabadság, 2005. április 15.A borongós esős idő ellenére mintegy ötvenen jöttek el Janzer Frigyes szobrászművész alkotásának felavatására a Kreml és a Vörös tér közelében található intézetbe.

– Talán furcsa, hogy a nálunk található tizenhárom szobor nem csak íróknak és költőknek állít emléket – mondta lapunknak a moszkvai intézet igazgatója, Jekatyerina Genyijeva. – Az itt álló Gandhi, Machiavelli – akinek Firenzén kívül egyedül itt áll emlékműve -, Abraham Lincoln, Charles Dickens, Heinrich Heine, vagy Raoul Wallenberg (!) személyét azonban összeköti az élet tisztelete, az önfeláldozás és a képesség a hatalom lényegének felismerésére – hangoztatta Genyijeva.

Az orosz irodalomtudós szavait megerősítette a szoboravatáson részt vevő Kontra Ferenc magyar nagykövet és Kiss Ilona, a moszkvai Magyar Kulturális Intézet igazgatója után felszólaló Szilágyi Ákos. Az irodalmár-esztéta szerint József Attila a XX. század legapokaliptikusabb költője volt, a szó eredeti értelmében. A kifejezés leleplezést jelent, márpedig a Szovjetunióban proletárköltőként ismert József Attila képes volt a világ pőre valóságát megfogalmazni. A „leleplező” költő szobrának leleplezése Harsányi László, a Magyar Kulturális Alap elnökének szavai szerint törlesztés abból a szeretethiányból, amely a költő 1937-es halálakor a világot jellemezte.

A szoboravatást irodalmi délután követte, ahol József Attila verseit Szilágyi Ákos kommentárjainak kíséretében a moszkvai Taganka színház színészei oroszul, a szolnoki Szigligeti színház színészei pedig magyarul mondták el. Este a szolnoki társulat a Csehov Színházban a Presznyakov fivérek Magyarországon is bemutatott darabját, a Terrorizmust adta elő.

Moszkva, 2005. április 15.

http://www.nol.hu/archivum/archiv-358979