József Attila és a biopoétika esélyei

A lírai hang túloldalai. József Attila-olvasatok. Szerk.: Halász Hajnalka – Lőrincz Csongor, 2023, Prae Kiadó, Bp., 588. o.

2021 tavaszán a berlini Humboldt Egyetem Magyar Irodalom és Kultúra Tanszéke szervezésében online-konferenciát rendeztek. Az ott elhangzott előadásokból készült el A lírai hang túloldalai – József Attila olvasatok című tanulmánykötet, Halász Hajnalka és Lőrincz Csongor szerkesztésében.

A könyvbemutatóra 2023. március 9-én 18:00 órakor, az ELTE BTK Kari tanácsteremben került sor.

A könyv Előszavában a szerkesztők kifejtik, hogy olyan új értelmezési keretek megnyitására utal a cím, melyekre korábban a József Attila recepcióban kevéssé volt példa. A tanulmányok egy része olyan nyelvi és poétikai problémákat jár körül, mint a ki nem mondás, az elhallgatás és azok eszközei, a versek önértelmezése, valamint a lírai hang szerepe, megismerhetősége, és ennek határai a szövegekben.

Az írások olyan kérdésekre koncentrálnak, amelyek a költő nyelvfelfogásához kapcsolódnak, elsősorban József Attila anagrammatikus alakjaira koncentrálva, vagy líranyelvének mint performatív aktusnak az összefüggéseire. Továbbá a magyar lírikus elődök poétikai hatásait mutatják fel József Attila költészetében, így Adyét, Csokonaiét, Petőfiét, Szabó Lőrincét vagy Babitsét. A könyvben megjelenő szövegek komparatív munkát is végeznek, azt vizsgálják, hogy József Attila költészetére milyen európai költők tettek jelentős hatást.

A kötet szerzői: Ágoston Enikő Anna, Bónus Tibor, Halász Hajnalka, Horváth Kornélia, Horváth Péter, Kulcsár-Szabó Zoltán, Lénárt Tamás, Lőrincz Csongor, Mezei Gábor, Osztroluczky Sarolta, Pataky Adrienn, Simon Gábor, Smid Róbert, Szabó Csaba, Szabó Marcell, Tátrai Szilárd, Török Sándor Mátyás.

Bővebben:

Balázs Imre József: Emberen túli képek. ÉS, LXVII. évf. 22. sz. 2023. június 2.

Zudor Boglárka: Jelenkorunk kérdései. KULTer.hu, 2023. június 3.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .