Beszámoló a JAT közgyűléséről

Beszámoló a József Attila Társaság (JAT) éves közgyűléséről

 

A JAT 2020. október 1-én 11.30 órakor rendezett ismételt közgyűlésének levezető elnöke Veres András, a JAT társelnöke volt. A közgyűlésen az alábbi témákról esett szó:

1, A jelenlévők egyhangúlag elfogadták Tverdota György elnök beszámolóját a 2019. évben végzett munkáról, a JAT megvalósult terveiről. Emellett összegezte a 2020 első félévére tervezett, de a vírushelyzet miatt elmaradt vagy módosult eseményeket. (Lásd a mellékletben.)

2, A jelenlévők egyhangúlag elfogadták Agárdi Péter, a Felügyelő Bizottság tagja beszámolóját a 2019. év pénzügyeiről, melyben szó esett a kiadások és bevételek, a tagdíjbefizetések arányáról, a Társaság alapszabályszerű működéséről. Nagy szükség van pályázatok benyújtására, az elmaradt tagdíjak befizetésére, egyben a tagság bővítésére is.

3, A Közgyűlés elfogadta a Felügyelő Bizottság elnöki tisztségéről aug. végén, egyéb elfoglaltságai miatt távozó H. Nagy Boglárka lemondását. A Társaság elnöksége javasolta a poszt betöltésére Dóra Gábor rendes tagot, József Attila másodunokaöccsét, akit a jelenlévők egyhangúlag megszavaztak.

4, Tverdota György és Veres András beszámolt a megjelent és folyamatban lévő kiadványokról:

  • a 2018-ban Bécsben rendezett József Attila és… konferenciasorozat tanulmánykötete a nyár közepén jelent meg: József Attila, Bécs és a századelő művészete – Tanulmányok (l’Harmattan, Bp., 2020.) címmel;
  • október végére várható a JAT 2012-ben elhunyt tagja, Farkas János László filozófus József Attila-tanulmányait tartalmazó, Veres András szerkesztésében összeállt kötete a Balassi Kiadónál, az Opus Irodalomtörténeti Tanulmányok c. sorozatban, itt olvasható részlet a könyvből: https://jatarsasag.hu/2020/09/17/meglett-ember-valogatas-farkas-janos-laszlo-tanulmanyaibol/
  • 2021 folyamán az Irodalomtudományi Közlemények 2020/6. számában egy József Attilával foglalkozó külön blokk lát napvilágot, amelyben többek közt Horváth Iván, Sárközi Éva, Szénási Zoltán, Tverdota György és Veres András publikálnak majd.

 

5, A tervekről szólva Tverdota György fölvetette egy következő József Attila és… -konferencia lehetséges témáját és helyszínét (Párizs), amennyiben ezt az anyagi viszonyaink és a vírushelyzet megengedi.

Sárközi Éva elnökségi tag megosztotta a jelenlévőkkel, hogy több az NKA-hoz benyújtandó pályázaton dolgozik együtt a JAT elnökségi tagjaival. Ebben szerepel egy 2021-re tervezett versolvasó-sorozat, valamint egy, József Attila műveit tárgyaló sorozat megvalósítása is.

Veres András felkérte Dede Éva elnökségi tagot, a JAT oldalának szerkesztőjét, térképezze föl, hogy a vírus okozta helyzetben milyen online kapcsolattal, milyen protokoll szerint valósíthatók meg a JAT tanácskozásai. Dede Éva vállalta e feladatot, emellett kérte a JAT tagjait, ha József Attila-publikációjuk születik, a költőhöz kapcsolódó rendezvényen vesznek részt vagy arról értesülnek, osszák meg vele, hogy azt a JAT oldalán közzétehesse: jatarsasag.hu.

Bp., 2020. október 6.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .