A Művészet és pszichoanalízis c. sorozat 2022. októberi programja

Meghívó a Ferenczi Egyesület, a József Attila Társaság a Petőfi Irodalmi Múzeum közös rendezvényére, a  Művészet és pszichoanalízis előadás- és műhelybeszélgetés- sorozat 21. évadának októberi előadására:

2022. október 14. – PIM Szomszéd (1053 Ferenczy István u. 26.)

PLÉH CSABA pszichológus, nyelvész (Budapest):
Pszichoanalízis a mai kultúrában- Az action gratutite mint kihívás a pszichológus számára
Közreműködik: ŐZE ÁRON színművész (Budapest)

A részvétel díjtalan.
Helyfoglalás érkezési sorrendben. (A PIM Szomszéd befogadóképessége kb. 50 fő, regisztrációt nem tudunk biztosítani.)
Az előadás élő közvetítésére sajnos nincs módunk. A felvétel az előadás után néhány nappal a sorozat youtube-csatornáján lesz elérhető: https://www.youtube.com/channel/UCBpSlfxHgxwnyaD-x3ocUVA
Szeretettel várunk az érdeklődőket!
Pléh Csaba ajánlója az előadáshoz:

A 20. század elejétől kísért a művészetben az a hit, hogy vannak motiválatlan cselekedeteink. Gide Lafcadiójától Camus Meursalt-jáig sorolhatjuk a neves példákat. A művészetet értelmező pszichológus számára a kihívás kettős. Mit is mondanak a motiválatlanként bemutatott cselekedetek az elbeszélés általános szerveződéséről? Mennyiben tekinthető a klasszikus elbeszélés egy áttekinthető cselekvési séma kibontásának (ki, mit, miért?)? Másrészt – s itt lép üzembe a pszichoanalitikus – nemcsak azt akarja-e az író éreztetni, hogy a hős nem ismeri saját motívumait, s ezzel az olvasót naiv hermeneutikussá teszi: keresd a rejtett vágyakat, a motívumot!

Üdvözlettel:
Takács Mónika
sorozatszerkesztő

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .