A József Attila Társaság nyilatkozata

A József Attila Társaság nyilatkozata:

A József Attila Társaság még E. Csorba Csilla főigazgatósága idején választotta székhelyéül a Petőfi Irodalmi Múzeumot, mindenekelőtt azért, mert itt található névadónk kéziratos hagyatékának nagyobb hányada, a könyvtárának fennmaradt része és számos más fontos relikvia. Amikor a 2018-ban megjelentetett kétkötetes prózai kritikai kiadást készítettük, munkaértekezleteinknek a Múzeum adott helyet, és nagy segítségünkre volt a kézirattár anyagának használatában. A Múzeum számos munkatársával sikerült baráti kapcsolatot kialakítani, és a kölcsönös jóviszony a következő főigazgató, Prőhle Gergely idején is fennállt.

Demeter Szilárd szereplését viszont a sajtóban és a kulturális közéletben egyre nagyobb megütközéssel kísértük. Legújabb megnyilatkozásait, fulmináns írásait elfogadhatatlannak és védhetetlennek tartjuk. A legteljesebb egyetértéssel olvastuk a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársainak elhatárolódását. Demeter Szilárd semmivel sem igazolható, botrányos cikke az Origóban nemcsak a múzeumi kollégáit hozta lehetetlen helyzetbe, hanem a PIM épületében működő szervezeteket is, így minket és a velünk szorosan együttműködő Ferenczi Sándor Egyesületet is.

Tiltakozásunkat névadónk szellemében fogalmazzuk meg, az ő örökségét kívánjuk megóvni. József Attila konfrontatív alkat volt, tudott haragudni, polemizálni, harcolni, de semmi sem állt tőle távolabb, mint az oktalan gyűlölködés. Talán elegendő A Dunánál című versére hivatkoznunk, ahol a nemzetiségek közötti megbékélésre szólított föl, méghozzá egy olyan időpontban, amikor világméretű katasztrófa volt születőben. Az áldozat szerepében tetszelegve sérteni meg valódi áldozatok emlékét – ennek a kulturális életben egyáltalán nem lehet helye.

A József Attila Társaság vezetősége fenti állásfoglalása az ÉS 2020. december 11-i, pénteki számában a 2. oldalon olvasható.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .